Η Ηλιάνα Παυλοπούλου είναι ψυχολόγος, κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος με ειδίκευση στις αγχώδεις και σεξουαλικές διαταραχές.

Aπόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Εκπαιδεύτηκε στην αποτελεσματική εφαρμογή της θεραπείας συμπεριφοράς στις Διαταραχές Άγχους στη Μονάδα Θεραπείας Συμπεριφοράς του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών. Σήμερα είναι επιστημονική συνεργάτης και επόπτρια νέων θεραπευτών στη προαναφερθείσα μονάδα.

Ολοκλήρωσε το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεραπείες Ψυχοσεξουαλικών Διαταραχών» που οργάνωσε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) και εισήχθη στο 2ο έτος με πλήρη υποτροφία. Σήμερα είναι επιστημονική συνεργάτης και επόπτρια νέων θεραπευτών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο – Ιατρείο Σεξουαλικών Διαταραχών.

Παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Σεξουαλική Ιατρική (School of Sexual Medicine 2014)  που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής (European Society for Sexual Medicine - ESSM -www.essm.org). Επιπρόσθετα, συμμετείχε με επιτυχία στις εξετάσεις πιστοποίησης που διοργανώνει η παραπάνω ευρωπαϊκή επιστημονική εταιρία και έλαβε τον τίτλο του ειδικού στη ψυχο-σεξολογία.

Ειδικεύθηκε στην κλινική αξιολόγηση και στη Θεραπεία Συμπεριφοράς στις Διαταραχές Τικ - ESSTS Clinical Training School 2013.

Εκτός από την πολυετή κλινική της εμπειρία στην εφαρμογή της θεραπείας συμπεριφοράς για την αντιμετώπιση των αγχωδών και σεξουαλικών διαταραχών, συμμετέχει συστηματικά σε συνέδρια καθώς και στη διδασκαλία μαθημάτων σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνουν το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.), η Ψυχιατρική κλινική ΠαΓΝΗ και η Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγγραφή επιστημονικών άρθρων: «Θεραπεία Συμπεριφοράς σε 11 Ασθενείς με Τριχοτιλλομανία» στο περιοδικό Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Έρευνα και Θεραπεία.

 
Η Θεραπεία Συμπεριφοράς  εξασφαλίζει μακροχρόνια αποτελέσματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι βάσεις των συμπεριφορικών θεραπευτικών παρεμβάσεων βρίσκονται βαθιά ριζωμένες στην κοινή λογική και καθρεφτίζουν τους βιολογικούς νόμους της εξοικείωσης (συνήθειας) και της ευαισθητοποίησης.


Διαταραχές Άγχους

Σεξουαλικές διαταραχές

Τριχοτιλλομανία

Διαταραχές Τικ



Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που εφαρμόζονται σε κάθε διαταραχή, ακολουθούν τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις Κατευθυντήριες Οδηγίες Διεθνών Οργανισμών.