ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Περιλαμβάνει την εμφάνιση παράλογων – περίεργων σκέψεων ή εικόνων (ιδεοληψιών) που κατ’ επανάληψη έρχονται στο μυαλό του ατόμου παρά τη θέλησή του και του προκαλούν έντονο άγχος και δυσφορία: « μήπως ξέχασα να κλειδώσω την πόρτα», «μήπως μολυνθώ», «μήπως χάσω τον έλεγχο και μαχαιρώσω τα παιδιά μου».

Οι πάσχοντες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το άγχος που τους προκαλούν οι ιδεοληψίες, καταφεύγουν σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή νοητικές πράξεις (καταναγκασμούς). Νιώθουν δηλαδή την ανάγκη να ελέγξουν επανειλημμένα αν κλείδωσαν την πόρτα, να πλυθούν αρκετές φορές και ίσως με συγκεκριμένο τρόπο για να βεβαιωθούν ότι είναι καθαροί, να κρύβουν τα μαχαίρια σε απρόσιτα μέρη ή να επαναλαμβάνουν από μέσα τους συγκεκριμένες φράσεις, προσευχές για να αποτρέψουν αυτό που φοβούνται.

 
Η Θεραπεία Συμπεριφοράς  εξασφαλίζει μακροχρόνια αποτελέσματα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι βάσεις των συμπεριφορικών θεραπευτικών παρεμβάσεων βρίσκονται βαθιά ριζωμένες στην κοινή λογική και καθρεφτίζουν τους βιολογικούς νόμους της εξοικείωσης (συνήθειας) και της ευαισθητοποίησης.


Διαταραχές Άγχους

Σεξουαλικές διαταραχές

Τριχοτιλλομανία

Διαταραχές ΤικΟι θεραπευτικές παρεμβάσεις που εφαρμόζονται σε κάθε διαταραχή, ακολουθούν τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τις Κατευθυντήριες Οδηγίες Διεθνών Οργανισμών.